- +45 70 60 40 16
- Man - Fre: 8:00 - 18:00
adfærd | neurobiologi | behandling
Fysioterapeut hos Smertefribevægelse
De fleste accepterer, at menneskekroppen er en ekstremt kompleks organisme. Men når det kommer til smerte, har de fleste af os stadig en ekstremt simpel forståelse. Vi ved dog i dag, at smerter er komplekse, og vi ved også at dét at lære om smerter har en terapeutisk effekt i sig selv.
At lære om smerte er selve fundamentet for effektiv smertebehandling, og derfor anser vi smerteundervisning som en hjørnesten i vores behandling. Gennem at lære om smerter, tyder det på at vi kan påvirke hjernens trusselsvurdering, så du kan bevæge dig mere frit, oftere og med færre begrænsninger. Smerteundervisning har dokumenteret effekt på smerte, funktionsniveau, bevægelsesrelateret frygt, smerte-katastroficering, osv.
De fleste accepterer, at menneskekroppen er en ekstremt kompleks organisme. Et evolutionært mesterværk udviklet gennem flere millioner år, hvor indviklede systemer kommunikerer og påvirker hinanden på kryds og tværs.
Men når det kommer til smerte, har de fleste af os stadig en ekstremt simpel forståelse.
Smertevidenskaben har rykket sig enormt langt i de seneste årtier, men som kultur sidder vi fastlåst i den gamle og forsimplede kartesianske smertemodel fra 1600-tallet. Vi anvender altså en forældet model til at forstå smerte og bruger den sågar til at foretage indgribende operationer.
Teorien hviler især på idéerne om, at..
Og på overfladen giver teorien fin logisk mening, da vi bl.a. gennem vores erfaring med smerte helt fra barnsben har forbundet skade med smerte, og mængden af smerte med mængden af skade.
Teorien er for længst blevet modbevist.
Vi ved nu, at smerte er langt mere komplekst.
Men af flere forskellige årsager har den moderne forskning og smerteforståelse svært ved at vinde indpas i praksis, og nå ud til de mennesker som behøver den allermest – for eksempel dig, med kroniske smerter.
I denne artikel vil vi forsøge at forklare hvorfor du bør lære om smerte, og hvorfor det kan anses som fundamentet for behandling af kroniske smerter, og det første skridt i at komme dine smerter til livs.
Christians smerter faldt med 30% efter blot at have fået en ny forståelse af sine smerter, som havde stået på i over 2 år.
Viden om smerte er fundamentet for at komme dine kroniske smerter til livs.
Ønsker du at læse mere om hvad smerte er, kan du læse vores artikler ”Hvad er smerte?”, ”Hvordan nervesystemets trusselsvurdering påvirker dine smerter” og ”Smertefysiologi”.
Som mennesker er vi meget forskellige. Og vi forstår vores smerter forskelligt.
Vores individuelle smerteforståelse er et sammensurium af hvad vi har fået at vide af sundhedsprofessionelle, venner, familie, medier, osv., sammenblandet med vores egne og andres erfaringer, kultur, overbevisninger, forventninger, bekymringer, mm. Blandingsforholdene mellem de forskellige faktorer varierer fra person til person, men vi ved i dag, at adskillige unikke faktorer, påvirker din smerteforståelse.
Hvorfor er det vigtigt at vide?
Fordi vores forståelse former vores adfærd og påvirker vores smerte (1-5).
Forestiller du dig, at din krop (eller en kropsdel) er slidt, svag, skæv, osv., er det en helt naturlig reaktion at bruge kroppen mindre, for på den måde at undgå “slid”. Bruger man ikke kroppen, er det også en naturlig konsekvens at den svækkes. Og med bl.a. svækkelse kan vi få lettere ved at opleve smerte, når vi så endelig bevæger os eller er aktive.
Den smerte forstærker vores forestilling om, at kroppen er slidt, svag, skæv, osv. (6).
Det er ikke svært at se, hvordan det kan blive en meget negativ spiral af inaktivitet, svækkelse af kroppen, mere bekymring og flere smerter.
Vores forståelse former vores adfærd, og derfor håndterer vi også vores smerter forskelligt. Nogle måder at forstå og håndtere smerter på kan være hensigtsmæssige, mens andre kan være uhensigtsmæssige (6).
At lære om smerte kan øge forståelsen for din situation og fremme hensigtsmæssig adfærd og håndtering.
For at håndtere dine smerter mere hensigtsmæssigt, mener vi og mange andre forskere at man bør lære om smerter.
Vores filosofi er, at jo bedre du forstår din smerte, jo bedre forudsætninger har du for at komme dem til livs og rykke tættere på et liv, hvor smerter ikke er en begrænsning.
De bagvedliggende tanker er, at det er svært at frygte noget, som man forstår; at lære om smerter gør dig mere selvstændig både nu og i fremtiden, mere tryg i din egen krop og giver en bedre indsigt i din tilstand.
Med tiden er det hensigten, at du skal kunne varetage din egen behandling og ikke være afhængig af behandlere. Du kan læse mere om vores videnskabeligt understøttede behandlingstilgang i artiklen ”Opdateret behandling”.
Vi ønsker at gøre dig til herre i eget hus, og iføre dig førertrøjen i forhold til dine smerter. Og første skridt er at lære om dem.
At lære om dine smerte kræver både mod og en god portion nysgerrighed. Vi synes, at de klienter vi samarbejder med, er enormt modige.
Det kræver karakter og is i maven at udfordre sig selv, sine smerter, overbevisninger og den forståelse, som man har båret rundt på i mange år.
Det er ikke nogen let opgave, men vi er overbevist om, at det ubetinget er det værd.
At lære om smerte, være fysisk aktiv og lave kredsløbstræning og bevægelse kan have en positiv effekt på smerteoplevelsen (7-16).
Der er mange måder hvorpå du kan arbejde med dine smerter. At lære mere om smerte anser vi for at være et af fundamenterne. For at give dig et solidt fundament, kan du med fordel læse vores artikler ”Hvad er smerte?”, ”Smertefysiologi” og ”Hvordan nervesystemets trusselsvurdering påvirker dine smerter”.
Du kan også arbejde på at ændre hvordan du bevidst og adfærdsmæssigt forholder dig til smerterne, når de endelig opstår. Dette kaldes kognitiv adfærdsterapi, og Sundhedsstyrelsen har i sine nationale kliniske retningslinjer givet en stærk anbefaling for at benytte både CBT og ACT til personer med kroniske smerter (17).
Du kan læse mere om ACT i vores artikel ”ACT: Tanker, værdier og kroniske smerter”, og om hvordan du kan forholde dig til smerte og træning i vores artikel ”Gradvis genoptræning”.
Vi har også skrevet om behandlingsformen CB-CFT i artiklen ”Kom dine rygsmerter til livs: Kognitiv Funktionel Terapi (CB-CFT)”, som er en terapiform rettet mod kroniske lænderygsmerter.
Men har smerteundervisning overhovedet en dokumenteret effekt?
Ja, det har det.
Den type smerteundervisning vi benytter, kaldes for Pain Neuroscience Education (PNE). Den har tidligere og går stadig også under andre navne, men for overskuelighedens skyld benytter vi forkortelsen PNE.
PNE er en intervention (behandlingsmetode), som har til formål at ændre en persons forståelse af de biologiske processer, som ligger til grund for smerte. Formålet er at gøre smerteoplevelsen mindre truende (8) og derigennem reducere smerte og øge funktionsniveau (18).
At lære om smerte har dokumenteret effekt på kroniske smerter (8-19).
De to nyeste litteraturgennemgange – et systematisk review fra 2016 og en meta-analyse fra 2019 understøtter brugen af PNE.
Louw et al. fandt i 2016, at PNE (19)
Watson et al. fandt i 2019 at PNE reducerede (8)
Reduktionerne i Watsons studie var dog generelt ikke enormt store. Det tilskriver forskerne bl.a. at man gennem analysen isolerede effekterne af ren PNE, for at undersøge dens effekt som enkeltstående intervention (8).
Det stemmer umiddelbart godt overens med mange andre forskningsområder, hvor man ikke ser en særlig god effekt af undervisning isoleret set. Eksempelvis ved vi alle, at det er usundt at ryge og at vi bør spise flere grøntsager, men den viden i sig selv medfører ikke en adfærdsændring. Der skal altså noget mere til.
Grundtanken bag PNE er også, at det ikke bør stå alene, men kombineres med andre interventioner (7,18), hvilket også understøttes af de to litteraturgennemgange. Og man finder da også større effekt, når PNE kombineres med anden behandling (19-22).
Blandt andet af denne årsag bruger vi også smerteundervisning som et fundament og ikke som en enkeltstående behandlingsform.
Smerteundervisning (PNE) bør ikke stå alene. For at maksimere behandlingseffekten bør det kombineres med andre behandlingsformer.
Værdien i at kombinere PNE med fysisk aktivitet, bevægelse og træning er formentlig, at en sænket trusselsvurdering åbner op for en reevaluering af din indflydelse på smerterne, og dine evner til at genvinde bevægelse og funktion (23).
Det tyder på, at når man bedre forstår sine smerter, ændres den måde man tilgår og håndterer smerterne under fysisk aktivitet og bevægelse (6). Smerte og bevægelse anses ikke længere for at være en noget, som man skal udholde eller undgå (23).
Med tiden opbygges din evne til at bevæge dig mere frit, oftere og med færre begrænsninger, hvilket medfører positive tilpasninger i din smertefysiologi (23).
En større viden om dine smerter betyder håb for din situation og giver dig førertrøjen på. Gennem smerteundervisning kombineret med træning og bevægelse, opbygges positive og lovende oplevelser, hvilket sænker trusselsvurderingen. Netop dét giver håb for at komme smerterne til livs og øge dit funktionsniveau (23).
Du kan starte med at lære mere om smerte gennem mange af vores artikler, f.eks.
”Hvad er smerte?”
”Opdateret behandling”
”Smertefysiologi”
”Hvordan nervesystemets trusselsvurdering påvirker dine smerter”
Du kan også arbejde på at udfordre de bevægelser, som du er begrænset i (”Gradvis genoptræning”).
Vi har et hav af gratis videoer, artikler og øvelsesvideoer til rådighed, så du kan starte din genoptræningsrejse allerede i dag.
• Du mister kontrollen over vandladning, afføring eller seksuelle funktion
• Du har uforklarlige føleforstyrrelser i kroppen
• Du oplever meget nedsat kraft/styrke
• Du har mindsket følesans omkring skridtet
• Du har svært ved at gå
• Du har uforklarig feber, ubehag/utilpashed eller vægttab
Du kan med fordel benytte nedenstående punkter på din “genoptræningsrejse”.
Vi tilbyder altid en gratis og uforpligtende konsultation, hvor vi vurderer hvorvidt vi kan hjælpe dig.
Vores mission er at hjælpe så mange som muligt til et liv, hvor smerter ikke er en begrænsning.
Vi behandler både fysisk og online, producerer artikler, videoer, podcasts, afholder oplæg og workshops, samt uddanner fysioterapeuter på vores egne kurser.
Aarhus
Mossøvej 2
8240 Risskov
Aalborg
Gøteborgvej 6
9220 Aalborg
Åbningstider
Man – Fre: kl. 08 – 18
Weekend: Lukket
Få en gratis konsultation, hvor vi vurderer om vi kan hjælpe dig. Du kan også få vores gratis guide til genoptræning.